english
Pretraga:
SVIBANJ I/2012.

Mirjana Batinić "Fikcija i gubitak"

Fikcija i gubitak (2011.), interaktivna audio-vizualna instalacija, o pomaknutoj percepciji, suptilnim slojevima koje nerijetko ne primjećujemo, o prisustvu ljudi koji su boravili u određenom prostoru u različito vrijeme, dekonstrukciji i strahu, o osjećajima i vjerovanjima.
Instalacija je smještena u uzak, dug i taman hodnik. Audio-vizualni material je projiciran duž cijelog prostora, ali je skriven, te ga je moguće doživjeti (vidjeti i čuti) isključivo kroz interakciju, kretanjem kroz mračni hodnik, kada se otkriva samo dio najbliži posjetitelju.
Vizualni materijal čini crno-bijeli video, vidljiv tek kroz otvor nepravilnog kružnog oblika, koji slijedi posjetitelja s minimalnim kašnjenjem, a koji može, u određenom trenutku neočekivano pobjeći na drugi kraj projekcije.
Rad je predviđen za jednog posjetitelja, kako bi u potpunosti bila omogućena intimnost s radom.

Produkcija: Ljudmila - ljubljanski digitalni laboratorij za medije i kulturu
Ekipa: Mirjana Batinić (autorica), Ida Hiršenfelder (savjetovanje), Robertina Šebjanič (savjetovanje, koordinacija), Zoran Obradović (programiranje, elektronika) i Stevan Simić (elektronika).
Zahvala: Galerija Kapelica, Ljubljana;
Aksioma Projektni prostor, Ljubljana
; Luka Frelih

***

Batinić, Mirjana (1977., Split) studira na doktorskom studiju Filozofije i teorije vizualne kulture, te završava magistarski studij Videa i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Do sada je samostalno izlagala sedamnaest puta (Berlin, Ljubljana, Zagreb, Split, Klagenfurt...), te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima suvremene umjetnosti. Dva puta je predstavila Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Bila je članica žirija FreeNetWorld International Film Festival za 2011. godinu.

***

IMPRESUM

Galerija Močvara, svibanj 2012.
www.mochvara.hr/galerija-mochvara, www.kontejner.org
mochvara@urk.hr, kontejner@kontejner.org

norganizatori: Udruženje za razvoj kulture "URK" + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički direktor: Matija Jelić
dizajn: Slobodan Alavanja
odnosi s javnošću: Ena Hodžić & Danijel Badanjak

Program je proveden u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.

projekt podržali: Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Grad Ljubljana – Uprava za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

medijski pokrivaju: kulturpunkt.hr, H-alter, Idemvan.hr
, port.hrcheap jerseys online outlet for sale