english
Pretraga:

Okrugli stol je složen elektroakustični sustav, prostor svih mogućih diskursa. Napravljen je kao doslovno shvaćen radijski žanr, kao kolektivan i intuitivan instrument koji može postati i glazbalo. Sviranje/izvedba odvija se u idealnom slučaju kao komunikacija između tri čovjeka, u vrlo apstraktnom prostoru koji formira okrugli stol - dosta 'neposlušan' instrument. Tri ploče miču se lijevo/desno, čas brže, čas sporije, izmiču kontroli. Tri čovjeka osnovnom sustavu pristupaju približavajući se sa (šest) ruku senzorima, koji su u stvari antene dvanaest elektronskih instrumenta teremina.

Sviranje na takvom instrumentu vrlo je slično spiritističkoj seansi - osnova umjetnosti je ritual, doziva se duha umjetnosti. Kako se sve to ne bi čulo kao buka, sva trojica trebaju uskladiti međusobno djelovanje na objekt. Komunikacija se odvija u zvučnom polju (zvuk je komunikacijski kanal). Bilo kakvo razumijevanje (zajedničko značenje) prenosi se unutar tog kanala. Naravno samo za sudionika. Promatrač sa strane obično začepi uši - bez osobne intervencije komunikacijski kanal se ne otvara.

Naprave, kao što je ova, predstavljaju metaforične objekte za udaljeno promatranje psiholoških i socijalnih odnosa. Temelj takvih objekata je povratna sprega i jakost koji čine generativni sustav. Čovjek je napravio strojeve po svojoj slici i prilici ‡ oni su metafora čovjeka. Ta misaona sprega uključuje naravno i boga. A kod Okruglog stola zadovoljili smo se s duhovima.
 
cheap jerseys online outlet for sale