english
Pretraga:

Odrastao u San Franciscu, sin estetskog kirurga i umjetnice, Christian Ristow rano je razvio interes za sjecišta estetike i strukture. Nakon diplome iz arhitekture na Columbia University u New Yorku, vratio se u San Francisco gdje je započeo učiti zanat pridruživši se progresivnoj skupini za robotičke performanse Survival Research Laboratories. Potaknut tim iskustvom, kao i radovima kipara Jean Tingueleya, arhitekta Santiaga Calatrave te umjetnika H.R. Gigera, Ristow počinje kreirati vlastita izrazito biomehanička stvorenja. Nakon što se 1998. preselio u Los Angeles, Ristow razvija vlastite robote, te priređuje niz robotičkih događanja u kojima se bavi temama neograničene moći, seksualne agresije i ljudske smrtnosti.

Ristowljevu visoko-oktansku umjetnost moglo se vidjeti na mnogim i različitim mjestima, od galerijskog kompleksa The Bergamot u Santa Monici do galerije Blasthaus u San Franciscu, od festivala glazbe i umjetnosti The Coachella Valley Music and Arts Festival u Južnoj Kaliforniji do Automatic Art Space u Phoenixu u Arizoni.

Reference na njegov rad nalaze se u knjigama poput Robo Sapiens i Body Probe, u časopisima kao što su Wired, Los Angeles Magazine, National Geographic, Spin, Raygun, Penthouse, Bizarre, kao i na televizijskim programima Current TV i emisijama Monster Garage i Monster Nation na Discovery Channel-u. Njegovi komercijalni robotički projekti, među ostalim filmovima i televizijskim reklamama, uključuju Bicentennial Man, A.I. Stephena Spielberga, Spider-Man 2 i Zathura.

Početkom 2006. Ristow se, skupa sa svojim robotima, preselio u Taos u Novom Meksiku.

 

Christina Sporrong, koja je rođena u Švedskoj, a odrasla diljem svijeta, od rane je dobi pokazivala snažan umjetnički poriv. Diplomirala je na Parsons School of Design u New Yorku, gdje se i prvi put susrela s umijećem varenja. Rad s užarenim čelikom preusmjerio je njenu karijeru i od uspješne grafičke ilustratorice postala je kiparica. Rad s metalom postao je njena strast.

Nakon što se prije deset godina preselila u grad Taos u saveznoj državi New Mexico, otvorila je svoju kovačku radionicu Spitfire Forge. Za sobom ima dugi popis naručenih radova i zadovoljnih mušterija iz čitavog sjevernog New Mexica. Kako bi demistificirala metal i ohrabrila druge žene da krenu raditi u tom mediju, počela je predavati. Svoje Varilačke radionice za žene organizira u regiji gdje živi od 1997., a od 2000. i diljem nacije. 

Sporrong je također priznata akrobatkinja. Svoje vještine na konopcu, trapezu i štulama koristila je u čitavom nizu predstava nastalih u suradnji s Wise Fool New Mexico, uključujući i rad Circus Luminous izvođen u kazalištu Lensic u Santa Feu.

Njene recentne skulpture izlagane su u galeriji Shidoni u Santa Feu, na LA Arts Festu 2005., izložbi Women Do Iron Show u Aztecu u New Mexicu i nedavno u BOCA galeriji u San Franciscu.


cheap jerseys online outlet for sale