english
Pretraga:
LISTOPAD 2014.

GALERIJA MOČVARA predstavlja

Saša Spačal (SI), Mirjan Švagelj (SI), Anil Podgornik (SI): Myconnect
multimedijalna bio-instalacija
@ Pogon Jedinstvo (mala dvorana)
Trnjanski nasip bb, Zagreb

otvorenje izložbe i razgovor s autorima: ponedjeljak, 27.10.2014., 20:00h
izložba je otvorena od 28. do 30.10.2014., od 17:00h do 20:00h
upad: 0 kn

Myconnect, multimedijalna bio-instalacija nastala na temelju ideje transgresije ljudske vrste kroz njezino povezivanje s drugim vrstama na perceptivnoj i fiziološkoj razini. U Myconnect kapsuli, ljudski živčani sustav integrira se u sučelje koje povezuje čovjeka i micelij gljive putem otkucaja srca. Oscilacije micelija nastale električnim otporom korespondiraju otkucajima srca, stvarajući hibridno iskustvo koje se zvukom, svjetlom i dodirom prenosi natrag do ljudskog tijela. Ulazeći u instalaciju, postajemo jedno s nepoznatim mnoštvom - micelijem gljive - dok simbiotički prijenos osjetilnog iskustva otkriva ovisnost naše percepcije stvarnosti o podražajima iz okoline i integriranost ljudskog tijela u multikanalnu mrežu koja čini naš okoliš. Kao poveznica između vrsta koja stvara iskustvo simbiotičke međuovisnosti, Myconnect propituje antropocentričnu, arbitrarnu i biopolitičkim interesima pokretanu podjelu između prirodnog, humanoidnog i tehnološkog. Rezultat ulaska u Myconnect je namjerna izdvojenost tijela od okoliša kako bi se simbiotički odnos učinio vidljivim, haptičkim i čujnim: totalna osjetilna imerzija tijela koje je u kapsuli izolirano poput neke mikrobiološke strukture u laboratoriju.

Saša Spačal, novomedijska umjetnica iz Ljubljane, koja trenutno radi u području prožimanja bio-umjetnosti, medijske umjetnosti i real-time interaktivnih vizualizacija. Instalacije je predstavljala na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima: Međunarodni trijenale novomedijske umjetnosti, Peking, 2014.; Haip festival, Ljubljana; Enter 5: Datapolis, Prag; AmberFest’11: Next Ecology, Istanbul; De:sonanz 2012., Skopje; Device_art 4.012, Zagreb i Device_art 4.013, Prag; Enter 6: Biopolis, Prag; MFRU – KIBLIX 2013: When worlds collide, Maribor; Sculpture Today: Performative Bodies and Space, Celje. Multimedijalne instalacije i sučelja koja povezuju tehnološko i biološko razvija u suradnji s različitim produkcijskim organizacijama poput Galerije Kapelica, Multimedijalnog centra Kibla i Ljudmile - Laboratorija za umjetnost i znanost. U svom radu Spačal napušta Kartezijanski sistem klasifikacije i prihvaća rast i širenje tehnologije koje rezultira hibridnim fenomenima upisanim u mehaničko, digitalno i organsko te se prvenstveno se fokusira na vrijeme post-čovjeka kada ljudsko postoji i djeluje kao jedan od mnogo elemenata ekosustava, a ne kao njegov gospodar.

www.agapea.si


Dr. Mirjan Švagelj, doktor biomedicine koji trenutno radi na biotehnološkim istraživanjima i razvoju. Doktorski studij biomedicine u području medicinske upotrebe gljiva završio je na Sveučilištu u Ljubljani. Švagelj je sudjelovao na nekoliko međunarodnih konferencija i radionica iz područja biotehnologije, medicine, kemijskog inženjeringa te je objavio preko petnaest izvornih znanstvenih radova. U kontekstu suvremene umjetnosti, surađivao je na projektu „Nomadologija“ s Polonom Tratnik te je dio „Mycophone_genus“ i „Myconnect“ projekta od 2012. godine, zajedno sa Sašom Spačal i Anilom Podgornikom.

Anil Podgornik, DIY (uradi-sam) entuzijast izuzetno talentiran za rad u područjima elektronike, mehanike i fizike. Od 2012. sudjeluje u projektima „Mycophone_genus“ i „Myconnect“.

***

IMPRESSUM

Galerija Močvara, listopad 2014.

www.mochvara.hr/galerija-mochvara, www.kontejner.org
galerija@mochvara.hr, kontejner@kontejner.org

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički tim: Andrija Santro & Hrvoje Horvat
dizajn: Ruta
nodnosi s javnošću: Ena Hodžić & Danijel Badanjak
medijski partneri:
H-alter, Kulturpunkt, Radio Student
projekt podržava: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada „Kultura nova“

cheap jerseys online outlet for sale