english
Pretraga:
O nama

 
KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb
 
 
KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba je nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju izložbi i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu. To uključuje intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu znanosti, tehnologije i umjetnosti, tjelesnu umjetnost, hibridne i formalno inovativne upotrebe medija. Sadržajno to su projekti koji se referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture, baveći se tabuima i etičkim sustavima koji ih legitimiziraju. Također, to je umjetnost koja tematizira društvo buduć nosti, postčovjeka i njegovo obsolentno tijelo u koje interveniraju kibernetika, nanotehnologija, biotehnologija… 
 
Ciljevi udruge su stvaranje modusa povezivanja umjetnosti i znanosti, povećanje produkcije kvalitetnih umjetničkih radova domaćih autora s područja umjetnosti i tehnologije, umjetnosti i znanosti te tjelesne umjetnosti, uspostavljanje partnerstva s organizacijama i institucijama istog područja interesa, promoviranje recentne hrvatske i svjetske produkcije u Hrvatskoj i internacionalno.
 
 
Područje umjetnosti i tehnologija/znanosti KONTEJNER provodi kroz:
-          Touch me – Touch me projektom od 2003. godine kontinuirano tijekom svake godine predstavljamo projekte na sjecištu znanosti i tehnologija. Svake treće godine on se odvija u formi tematskog međunarodnog festivala.
-          Device_art - trijenalna medijski usmjerena međunarodna izložba koja se bavi umjetnošću naprava i robotikom.
-          uradisam_ARTLAB - produkcijska platforma kroz koju se domaći umjetnici povezuju sa stručnjacima iz područja znanosti i tehnologija u realizaciji novih umjetničkih radova.
 
Na tjelesnu umjetnost su fokusirani projekti:
-          Projekt Bolnica i Festival Ekstravagantna tijela – tjelesne manjkavosti, odnos društva prema bolesti i bolesnicima tema su Projekta Bolnica koji se odvija kao niz individualnih projekata tijekom svake godine. Iz njega je izrastao trijenalni međunarodni festival Ekstravagantna tijela koji se bavi politikama normalnog.
 
Od osnutka 2002. godine KONTEJNER je kroz navedene projekte kurirao i organizirao preko četrdeset zapaženih grupnih i samostalnih izložbi, festivala, predavanja i prezentacija priznatih međunarodnih i domaćih umjetnika i teoretičara (Marcel.li Antunez Roca, Stahl Stenslie, Paul Granjon, Zoran Todorović, Kira O'Reilly, Giovanna Maria Casetta, Stephen Wilson, Joe Davis, Oreet Asherry, Haruki Nishijima, Tissue Art&Culture Project, Paul DeMarinis, Ray Lee, kustoska koncepcija festivala Break21/Ljubljana…). KONTEJNER se također izuzetno uspješno prezentirao na međunarodnoj umjetničkoj sceni (National Review of Life Art/Glasgow/Perth, Art Space/Sidney, The Last East European Show u MSU/Beograd, O3one Galerija/Beograd, RX Galerija/San Francisco, Synthetic Times, NAMOC/Peking…) i ostvario suradnju s Live Art Developement Agency/London, Galerija Kapelica/Ljubljana, Ectopia/Lisabon, Scart/Prag. KONTEJNER je jedan od osnivača Europske mreže za umjetnost i znanost.
 
 
 
cheap jerseys online outlet for sale