english
Pretraga:
Više o projektu

Ostani na svjetlu je vizualna predodžba analognih zvučnih valova iz naše okoline, koji su ulovljeni pomoću elektroničke opreme za prikupljanje “insekata”. Proces prikupljanja takvih valova započinje tako da jedna osoba nosi mrežu za insekte koja je pričvršćena za uređaj oblikovan za hvatanje valova. Mreža ima funkciju antene za hvatanje i akumuliranje podataka radio-valova.

Danas je moguće brzo doći do raznih informacija iz velikih udaljenosti a da se fizički ne krećemo. Vrijeme i mjesto se kreću, ali nisu ni u kakvoj vezi s tijelom. Golom oku neprimjetni podaci pomiču se u prostoru ali ne smatramo ih ničim posebnim jer ih ne vidimo.

Ovim radom preoblikuju se dijelovi analognih komunikacijskih podataka i omogućava se promatraču da sudjeluje u djelu kontrolirajući količinu “vremena”, “zračnog prostora” i “mjesta” u prostoru u kojem se rad promatra. Promatrač može vidjeti rezultate tri procesa koji se koriste za hvatanje “elektroničkih insekata”. U prvom se otkriva “elektronički insekt”, u drugom se on hvata, a u trećem analogni podaci prolaze pretvorbu i prikazuju se u interaktivnoj okolini.

Naš je svijet pun prirodnih insekata. No, u suvremenom društvu sve ih je manje. Oni su zamijenjeni onim elektroničkim — djelićima zvučnih podataka. U gradovima postoje brojne mogućnosti sakupljanja tih “insekata”, dok je u prirodi vrlo malo prilika za takvo što jer ima manje zvukova koje proizvodi čovjek.

Da bi se “ elektronički insekti” otkrili i uhvatili prvo ih trebamo potražiti u njihovom prirodnom prebivalištu. Da bi ih se moglo pronaći i “zarobiti”, potrebni su tragovi. Na primjer, ja izabirem javne prostore, okolinu gdje se mogu osjetiti mirisi ručka, vidjeti parkirani automobili ili osoba koja stoji na ulici, ukratko situacije koje proizvode određene vrlo različite zvukove. Na temelju takvih informacija pokušao sam ih “uhvatiti”.

Promatrač će shvatiti da je interaktivni prostor njegovo/njezino vidljivo okruženje — replika vanjskog svijeta. “Elektronički insekti” prikupljaju se u unaprijed napravljenu mrežu, sličnu onima koje se koriste za hvatanje krijesnica. Načinjena je od pamuka kojim se često prikrivaju prozori kako bi se spriječio ulazak insekata u domove. No moja je mreža dizajnirana tako da mami “insekte” unutra.

n

U interaktivnom radu Ostani na svjetlu svaki “elektronički insekt” predstavljen je jednom bojom. Svaka boja označava jednu frekvenciju. Neki zvukovi, primjerice radijski, lako se hvataju i stoga se vizualna prezentacija — boja tih podataka često pojavljuje. Nadam se da će promatrač primijetiti kako postoji velika količina podataka u određenoj boji, a manja u drugim bojama — refleksija zvukova koji se mogu čuti u gradu.

Da li će analogni podaci postati stvar prošlosti? Danas je većina komunikacijskih podataka digitalizirana pa se potreba za analognim podacima stalno smanjuje. Ustvari, podaci s analognih mobilnih telefona su prošle godine u Japanu postali izumiruća vrsta “elektroničkih insekata”. Kvaliteta analognih zvučnih podataka čini se inferiorna u odnosu na digitalne podatke, no ipak je naš stvarni svijet pun analognih zvukova. Mislim da je važno u naše živote uključiti i digitalne i analogne podatke jer je to blisko stvarnoj situaciji. Analogni podaci nam pomažu da se sjetimo prošlosti. Nadam se da će postojati kontinuirana potreba i za analognim i za digitalnim podacima i da će ljudi shvatiti važnost tehnologijske i ne-tehnologijske interakcije.

Prikupljajući stvarne insekte u prošlosti osjetio sam da uvijek postoji osjećaj kojeg smatram univerzalnim. “Elektroničko prikupljanje insekata” je oružje i sredstvo koje spaja tehnologijski svijet s njegovim prototipskim iskustvom.

 

Haruki Nishijima

 

 
cheap jerseys online outlet for sale