english
Pretraga:
Novosti

2013-09-13
18. rujan 2013.
LABROVIĆ MEMORIJAL
Mens sana in corpore sano

U sklopu umjetničkog projekta Siniše Labrovića Mens sana in corpore sano u srijedu 18. rujna 2013. održat će se atletsko natjecanje atletskih veterana od 65 godina na više u suradnji sa atletskim klubom Agram  u sklopu sportsko-rekreacijskog centra Mladost, Zagreb od 12:00 - 14:00 sati. Natjecanje se sastoji od dvije muške i dvije ženske discipline. Žene ce se natjecati u utrci na 100m i u bacanju kugle, dok će se muški dio sudionika okušati u trčanju na 400m i skoku u dalj. Nagrada za prvo mjesto je 1000,00 kuna, a drugo i treće mjesto su pod sponzorskim pokroviteljstvom.

Mens sana in corpore sano umjetnički je projekt koji se sastoji od dva dijela: sportskog natjecanja u četiri atletske discipline, po dvije za muškarce i žene, za čim slijedi četverokanalna videoinstalacija. Videoslikama pridruženi su i artefakti sa samog natjecanja.
Slavljenje čovjekovih fizičkih sposobnosti dio je gotovo svih poznatih kultura. Često se slavlje odvijalo kroz natjecanja, danas im najčešće pridajemo pridjev “sportska”. Najpoznatije su Olimpijske igre, porijeklom iz antičke Grčke, a “obnovljene” 1896. godine.
Atletika je jedna od temeljnih sportskih grana. Zbog sveobuhvatnosti zovu je “kraljicom sportova”, a služi kao temelj i za gotovo sve druge sportove. Prema Wikipediji, “atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost”. Sport, posebno natjecateljski, znak je suvremene skoro pa opsjednutosti mladošću, natjecanjem, rekordima, a time i napretkom i pomicanjem granica, pobjedama (i porazima), pobjednicima (i gubitnicima). Uz to ide i kult tijela, zdravlja, maksimalizacije i optimalizacije, kao i sportske ikone i heroji, nacionalni i svjetski. Mediji! Slava! Novac!
I gdje su tu nalaze naše veteranke i veterani sa svojom starošću? Javno, gotovo nigdje, osim u nekom obljetničarskom prisjećanju.
Ne umišljamo si da ovaj projekt donosi preokret, sudbinski, medijski, bilo kakav, ali usuprot tome možemo se radovati. Staro tijelo čita se kao “propadanje” i “degeneracija”, a ne kao prirodan stadij ljudskog života kojemu pripada i radost, želja za potvrđivanjem i javnim priznanjem, kao i primjerena fizička snaga, hrabrost, mogućnost napretka, duhovno i fizičko dostojanstvo.
U krajnjem slučaju, nije cilj projekta slaviti bilo kakve i bilo čije uspjehe (naravno, niti ih umanjiti ili oduzeti), nego slaviti sam život i postojanje.
Važno je sudjelovati, a ne... a ne... a ne...a ne...
Oprostite, zaboravio sam.

cheap jerseys online outlet for sale