english
Pretraga:
Novosti

2009-03-24
izložba!
izložba Dejana Dragosavca Rute
Kontejner - dizajn suvremene umjetničke prakse

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “Kontejner - dizajn suvremene umjetničke prakse“ Dejana Dragosavca Rute, dobitnika Icograda Excellence Award na Izložbi hrvatskog dizajna 0708.

Sa zadovoljstvom Vas očekujemo u četvrtak, 26. ožujka 2009. u 19 sati u HDD galeriji (Boškovićeva 18).

Izložba ostaje otvorena do 9. travnja 2009.


“Biro suvremene umjetničke prakse Kontejner od osnutka 2002. godine jedna je od najdinamičnijih i posebno autentičnih pojava na nezavisnoj hrvatskoj umjetničkoj sceni. Aktivnost Kontejnera fokusirana je na nekoliko tematskih grupa koje propituju aktualna pitanja suvremene civilizacije i kreću se od odnosa umjetnosti, znanosti i tehnologije do body arta. Riječ je o područjima koja su prije dvadeset ili trideset godina bila uglavnom divergentna, no danas hibridizacija tih fenomena sve više postaje egzistencijalna pa time i umjetnička stvarnost. Ono što je prema jednoj ne-teorijskoj interpretaciji zajedničko svim projektima Kontejnera jest upravo vrlo direktna, neuvijena usmjerenost prema “ljudskom, odveć ljudskom”: prema transgresijama društvenih normi, prema strastima i strahovima, strojevima i kibernetskim mehanizmima, prema opsesiji putenim užicima i granicama koje priječe da se oni dostignu. U “Kontejnerovu univerzumu” zastarjele ili sofisticirane tehnologije stapaju se u asemblaže s psihičkim i fizičkim dinamikama, a znanost i umjetnost dio su istraživačkoga, nekonformističkog svjetonazora. Neobični autori s kojima Kontejner radi - konstruktori masturbacije, akrobati mazohizma, znanstvenici ‘postčovječnosti’ - protagonisti su jednoga ekscentričnog svijeta napučenog fizičkom i psihičkom boli, intelektualnom znatiželjom, humorom, potragom za emocijama, vjerom u nemoguću budućnost. Sve su to stanja i situacije od kojih je na više ili manje prikriven način satkana “normalna” ili “normirana” ljudska egzistencija, a Kontejner producira upravo one radove koji razotkrivaju ili do ekstrema dovode teme o kojima se uobičava razmišljati ili govoriti uvijeno, paušalno ili se pak pred njima zatvaraju oči. Radovima ili akcijama koje producira Kontejner nije uvijek lako pristupiti, pogotovo ako imate slabe živce i osjetljiv želudac, tj. ako vas je dobar odgoj učinio “kulturnima”. Ponekad je potrebna određena “psihička priprema”, a svaka informacija je dragocjena. U tom slučaju pomaže popratni tiskani materijal.
. . .
S obzirom na specifičnost i različitost radova kojima se Kontejner bavi, bilo je važno izbjeći pretjeranu eksplicitnost u njihovoj grafičkoj prezentaciji, kao što je bilo poželjno da i sam dizajnerski jezik ne bude stiliziran na takav način da doslovno sugerira radikalnost, eksperimentalnost ili ‘znanstvenost’. Ruta je zajedno s Olgom Majcen Linn i Sunčicom Ostoić uspješno izbjegao te klopke i na sadržajnom i na grafičkom planu.”
(iz teksta 'Kontejner za Kontejner' Maroja Mrduljaša)

http://dizajn.hr/?#clan/34

cheap jerseys online outlet for sale