english
Pretraga:
umjetnost i tehnologija · live art · znanost i tehnologija · roboti · device art · robotika
Budućnost će pripasti probuđenim strojevima. (Peter Sloterdijk)

Bića budućnosti prikazana u filmu "A.I." predstavljaju mogući smjer razvoja ljudskog roda i robota pod utjecajem razvitka mehaničkih i digitalnih tehnologija. Rad norveških umjetnika Thomasa Kvama i Frode Oldereida pod nazivom "Machine Project" također predočuje oblike koji bi mogli nastati sjedinjenjem stroja i čovjeka.

To međutim nije jedina veza robota iz "Machine Project" i filma općenito. Naime, kinetička moć tih robota s jedne je strane utemeljena na realnom mehaničkom kretanju njihovih industrijskih tijela. Druga vrsta kretanja počiva upravo na filmskoj iluziji, gdje je do začudne uvjerljivosti dovedena sinkronizacija glasa i slike. Na jednostavni odljev glave usmjerena je projkecija koja bezizražajnoj formi, kroz bezbroj ekspresija, daje život i osobnost. Kiborg pneumatskog paukolikog tijela i ljudskog lica za vrijeme govora na kojem bi mu svaki političar pozavidio, a koji je popraćen izuzetno senzualnim plesnim pokretima, dovodi publiku do još jednog začudnog trenutka. Mijenja spol! Robot 5.0 je zapravo biomorfni dvospolac nastao na biotičkim načelima. Robot 6.0  njegov/njen diskurs prati u stopu svojim komentarima cinički mu/joj držeći ogledalo. Debeljuškasti crvoliki robot svojim je izgledom mnogo manje nalik čovjeku, dok je svojim pona& scaron;anjem umnogome ljudskije biće od robota 5.0.

Strojevi 5.0 i 6.0 prizivaju u sjećanje francusku kovanicu machine infernale - pakleni stroj, napravljen s jednim ciljem, a to je da u jednom trenutku okonča svoje postojanje ekspolozijom. Ali norveški roboti samo izgovaraju eksplozivne povijesne citate - unatoč svom prijetećem izgledu posve su bezopasni. Industrijskim kiborgoidnim stvorenjima ljudskih mehaniziranih glasova, popraćenim industrijskom pop glazbom, upravljaju ljudi pomoću računala. A kada razmišljamo o računalima poslužit će misao poete: "Ja i ne znam što je to kompjuter" - šapnula je ona... - "aparat, električni, koji umjesto vas pamti i zna...električni mozak..." - odgovorio je mladić. (P.Šegedin)

Kontejner.

 

cheap jerseys online outlet for sale