english
Pretraga:
VELJAČA

MIHA CIGLAR:  Ultrasound Haptics Project (Ultrazvučni haptički projekt)

Improvizirana kompozicija Mihe Ciglara; spaja zvuk, pokret i dodir. Izvodi se na glazbenom “instrumentu” koji reagira na pokret i omogućuje oblikovanje zvuka rukama (po uzoru na kultni avangardni instrument teremin – jedini elektronički instrument koji se svira bez dodirivanja). Sučelje-instrument odašilje ultrazvučne valove koji na dlanu stvaraju osjet dodira. Ruke osjećaju “oblik” koji mogu mijenjati iako je oku nevidljiv, a zvuk je posljedica njegove promjene. Sučelje čini čak 97 ultrazvučnih pretvornika, ultrazvučni prijamnik i mikseta. Nakon izvedbe kompozicije Ultrazvučni haptički projekt, zainteresirani mogu i sami lelujati ručicama iznad ovog čudnovatog glazbala i odsvirati pokoju vlastitu improvizaciju.
Produkcija: IRZU – Institut za istraživanje zvučnih umjetnosti, Ljubljana.

LUKA DEKLEVA & LUKA PRINČIČ: Schizogram

Audio-vizualni performans, nastao suradnjom Luke Dekleve i Luke Prinčiča. U izvedbi umjetnici koriste osjetljivu digitalnu i analognu opremu kako bi proizveli greške u načinu na koji ona inače funkcionira. Tehnologija se ponaša nepredvidivo i time postaje “živa” – postaje ravnopravni sudionik u performansu. Umjetnici stvaraju potpuno novi oblik života koji komunicira mehanički i ima sposobnost feedbacka, davanja povratne informacije. S takvim novim subjektom, novim životom, nastaje i novi zvuk: statička buka i zrnati ritmovi, prespojeni vokoderi i detektori rubova. Stvara se čudnovat audio-vizualni jezik čija je gramatika privremena – baš poput one svojstvene spoju humanoidnog stroja s tehnološkim čovjekom.

***

Ciglar, Miha (1980.), slovenski skladatelj i umjetnik; izvodi vlastite kompozicije za različite instrumente, elektroakustične i interaktivne plesne performanse, računalnu glazbu. Godine 2008. osnovao IRZU – Institut za istraživanje zvučnih umjetnosti u Ljubljani. Od 2009. vodi EarZoom, festival zvučnih umjetnosti. Nastupao i predavao o svojim radovima na raznim umjetničkim događajima i sveučilištima diljem Europe, Azije, Australije i SAD-a.

Dekleva, Luka (1976.), slovenski fotograf i video umjetnik; član ljubljanskog Codeep kolektiva; uz konceptualnu fotografiju i taktilne medije, radi i na sučelju baziranom na gestama pod nazivom PLAY.VJ. Izlagao je na: 95’05 Slovenska umjetnost 1995-2005, Teritoriji, Identiteti, Mreže (Moderna galerija, Ljubljana, Slovenija 2005.), 25 PEACES, euroPART (Austrija 2006.) te Ars Electronica 08 – Ecology of Techno Mind (Linz, Austrija, 2008.).

Prinčič, Luka (1977.), slovenski izvođač, kompozitor, DJ, pisac, kritičar i haker; studirao na SAE (Sound Engineering) Technology College, London; bavi se zvukom i programiranjem (No-org Sonicartitectures, ljudmila.org, Kiberpipa). U ljubljanskom Digital Media Lab-u radio na mnogobrojnim web i zvučnim projektima te je bio i ko-kustos prvog Slovenskog festivala pokretnih slika Scan Line.

***

IMPRESUM

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER
kustosice: KONTEJNER | Ena Hodžić & Tereza Teklić
tehnički direktor: Marko Matošić
postav izložbe: Ena Hodžić, Marko Matošić, Tereza Teklić
oblikovanje vizualnog identiteta i dizajn: Dario Dević & Hrvoje Živčić
odnosi s javnošću: Ena Hodžić & Danijel Badanjak

medijski pokrivaju: net.hr, kulturpunkt, radio student

cheap jerseys online outlet for sale