english
Pretraga:
Frida V.- vozilo za slobodnu vožnju i sakupljanje podataka (aka Free Data Vehicle),

Baze podataka sa zemljopisnim informacijama danas su zatvorene. Iako su u mnogim slučajevima razvijane uz pomoć javnih sredstava, pristup njima nije omogućen građanima i malim organizacijama, čime je spriječen nastanak raznoraznih mogućih novih slojeva aktivnosti koji bi se mogle na njima graditi. Međutim, mi preuzimamo taj problem u naše ruke – prikupljajući i objavljujući podatke pod licencama za slobodne sadržaje te kolektivno proizvodeći zemljopisne karte kao u slučaju Open Street Map zajednice. Stoga je rje& scaron;enje: dizajnirati slobodne alate za zajednice koje prikupljaju slobodne zemljopisne podatke, te učiniti open sourcemapiranje lakšim i zabavnijim!

Frida V. je robusni i komforni bicikl opremljen za učinkovito istraživanje i mapiranje javnih gradskih prostora. Na njemu se nalazi maleno računalo, GPS uređaj, primopredajnik 802.11 bežične mreže i osnovni uređaj za audio-video snimanje. Softver i hardver omogućuju automatizirano mapiranje bežičnih računalnih mreža i putanju bicikla, jednostavno snimanje lokacijski označenih medijskih zapisa te kad se ukaže prilika sinkronizaciju sa serverom koji je na internetu. Drugim riječima, neka započne warriding, streetmapping i rideblogging!

Hardver i softver koji su korišteni i razvijani za projekt dokumentirani su na web stranici projekta, gdje se može naći i izvorni kôd i sheme za nove komponente. Tko god želi  graditi prema nacrtu može dobiti i daljnju pomoć od autora. Kontrolna ploča je jednostavan niz sklopki i lampica te se u prvoj implementaciji Fride V. spaja na paralelni ulaz računala.

U tijeku je rad na dizajnu druge generacije sustava izgrađenog oko bežičnog routerana Linuxu s USB i ethernet priključcima za vanjske jedinice, uključujući i Arduino mikrokontrolor. To će ga učiniti lakšim i smanjit će potrošnju energije, a omogućit će i spajanje dodatnih senzora kako bi se mogli mapirati različiti drugi aspekti našeg okruženja.

cheap jerseys online outlet for sale