english
Pretraga:
Koncept

Ekstravagantna tijela međunarodni je umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godine, a bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Činjenica da postoji drugo, tj. drukčije od društveno kodificiranog i prihvatljivog izaziva negativnu identifikaciju, društveno odstranjivanje, sankcije, strah i mržnju. U svom prvom izdanju, festival se bavio tjelesnim invaliditetom, u drugom mentalnim i psihičkim zdravljem, a tema aktualnog festivala – Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine – je starost, odnosno individualna iskustva i društvene implikacije tzv. treće dobi. Starost se, dakako, ne smatra poremećajem, već neminovnom fazom svakog života, pod uvjetom da on ne završi preuranjenom smrću. Međutim, zbog zdravstvenih, fizičkih i psihičkih promjena koje sa sobom donosi, kao i zbog činjenice da starost u konačnici vodi ka smrti, ona i njeni znakovi izazivaju zazor usporediv s onim koji izazivaju tijelo ili um smješteni izvan društvenih normi.

Ono što je u srži zajedničko starosti i drugim oblicima “ekstravagantnosti” koje projekt Ekstravagantna tijela tematizira jest njihova ne(re)produktivnost. Osobe s invaliditetom, osobe koje pate od mentalnih i psihičkih poremećaja, homoseksualne i queer osobe itd., ugrožavaju neometani tijek proizvodnog rada, odnosno rada koji donosi višak vrijednosti ili reprodukciju buduće radne snage. Takve osobe društvo percipira kao beskorisne, ili nedovoljno korisne/produktivne, te samim time i kao teret društva. Starost utjelovljuje upravo ovaj prijestup, a sama granica treće dobi poistovjećuje se najčešće s odlaskom u mirovinu, tj. prestankom aktivnog, proizvodnog rada. Tijelo i um slabe, reproduktivna sposobnost se obustavlja, i “ osoba treće i četvrte životne dobi” percipira se kao društveni teret.

Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine pitanje starosti prepoznaje kao ono koje čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji suvremeno društvo i kao mjesto s kojeg se otvara mogućnost za njegovu kritiku. Hiperproduktivnom društvu opsjednutom natjecanjem i profitom, starost suprotstavlja sporost, minimalnu proizvodnju i konzumaciju, mogućnost analize i refleksije. Mladom, energičnom i konstantno uljepšavanom i pomlađivanom tijelu, starost suprotstavlja tijelo koje se sve više udaljava idealima zdravlja i ljepote, a koje, međutim, i dalje može biti izvorom užitka i zadovoljstva. To su samo neka od polazišta festivala koji predstavlja umjetničke radove, performanse, filmove, predavanja, radionice, nove produkcije i tekstove koji se istraživački i kritički bave ovim pitanjima, uzimajući u obzir razgranatost podtema i implikacija koje pitanje starosti podrazumijeva, od ekonomije, zdravlja, dokolice, ljubavi, seksualnosti, smrti.

Pored sudjelovanja niza internacionalnih umjetnika, poseban segment projekta predstavljaju novi projekti razvijeni u suradnji s lokalnim umjetnicama i umjetnicima i pripadnicima treće i četvrte dobi.cheap jerseys online outlet for sale