english
Pretraga:
PROSINAC

SLOBODAN ALAVANJA - SLOBIĆ "5L081CH.6R4PH1C5: Krv, mrlje i kosturi", izložba plakata


Slobodan Alavanja – Slobić primarno je hardcore punk dizajner. Suprotno bavljenju vizualnim oblikovanjem koje je usmjereno akademskim obrazovanjem, Slobić spada u skupinu kod koje se bavljenje dizajnom iniciralo i razvilo kao potreba i nužnost uvjetovana aktivnošću na spomenutoj hardcore punk sceni. Odrastajući i gradeći se unutar nje, Slobić je, uz organizaciju koncerata, na sebe preuzeo i zadatke vizualnog oblikovanja što je dosta čest slučaj u DIY krugovima. U okruženju minimalnih ili nepostojećih budžeta, od samih začetaka hardcore punk scene budući su dizajneri, stvarajući različite promotivne materijale, otkrivali vlastitu kreativnost koja će u nastupnim godinama preko ulica i zidova za plakatiranje naći svoj put ka mainstream galerijama i publikacijama.

Slobićevi plakati i ostali grafički materijali su potpuno suprotni bilo kakvoj pretjeranoj teoretizaciji - oni su ogoljeni, oštri, direktni i izravni, jednako kao i glazba koja ih inspirira. Ne ostavljaju puno prostora za razmišljanje, jer poruka mora biti jasna i brzo doći do cilja/recipijenta. Slično i vizualno na tragu suvremenih američkih underground dizajnera poput Jacob Bannona, Chris Norrisa i Dereka Hessa. Jednako kao i domaćih Dejana Dragosavca Rute (Arkzin) i prerano preminulog Ivice Baričevića Bare (Earwing Records) koji su obilježili hrvatski (nezavisni) dizajn kasnih devedesetih, a čiji je utjecaj indirektno vidljiv i u Slobićevom grafičkom izrazu.

Slobićeva prva samostalna izložba presjek je njegove grafičke aktivnosti vezane za klub Močvara i oglašavanje programa kluba. Izložbeni materijali (plakati, flyeri, ulaznice…) na izvrstan način prikazuju njegov razvojni put od „još jednog dizajnera iz nužde& ldquo; do dizajnera čiji radovi bez problema mogu parirati radovima „poznatijih i razvikanijih“.

www.slobichgraphics.com
www.mochvara.hr/galerija-mochvara
www.kontejner.org

***

IMPRESUM

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
kustosice: KONTEJNER | Tihana Bertek i Ivana Jelača

Program Galerije Močvara u 2011. i 2012. godini je koncipirao kustoski tim KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

cheap jerseys online outlet for sale